Ga op Bitcoinreis en verifieer je visie!
De magische grens van USD 100.000 is een uitnodiging om jouw eigen inzichten nog eens kritisch tegen het licht te houden.
Enkele dagen geleden bereikte de prijs van Bitcoin voor het eerst de ‘magische’, maar ook arbitraire grens van USD 100.000. Net zoals bij grote ronde getallen in de aandelenmarkten was dit voor ‘Bitcoin-experts’, ‘beursgoeroes’ en journalisten een uitgelezen kans om er massaal bovenop te duiken. Maar ik nodig je bij deze uit om je eigen, historische Bitcoinreis eens goed in kaart te brengen en na te gaan of jouw visie nog wel ‘up-to-date’ is.
Een mijlpaal
Die grens van USD 100.000 boeit mij eerlijk gezegd niet zo – afgezien van een prikkelende post op X en LinkedIn. Wat veel belangrijker is, zijn de redenen achter de snelle waardestijging van Bitcoin. Denk aan het succes van spot Bitcoin-ETF’s, mogelijke strategische reserves van overheden en bedrijven, derivaten die de liquiditeit verbeteren, en de toenemende vraag van beleggers die Bitcoin graag willen toevoegen aan hun portefeuille. Helaas is het antwoord bij traditionele vermogensbeheerders, private banken en financieel adviseurs nog (te) vaak ‘nee’.
Een gapend gat
Maar er was nog iets belangrijks dat deze ‘Bitcoinmijlpaal’ duidelijk maakte. Zelfs na jaren van integratie in het financiële systeem en volwassenwording als beleggingscategorie zijn voor- en tegenstanders geen millimeter dichter bij elkaar gekomen. Dat is opmerkelijk en wijst op een vlakke leercurve aan beide kanten. Veel Bitcoin-experts en maximalisten verkondigen zonder enige kennis van financiële markten en traditioneel vermogensbeheer dat Bitcoin ‘alles oplost’. Ze klimmen telkens weer in de pen om ‘no-coiners’ de les te lezen, wat toch boven alles aantoont hoe beperkt hun inzicht in de beleggingswereld is.
Geen verdieping
Met USD 100.000 op de borden voelen deze experts zich gesterkt in hun overtuiging, ook al is dat vaak een kwestie van ‘gelijk hebben om de verkeerde redenen’. Wat echter schokkender is, is dat de meeste traditionele beleggers nog steeds niets hebben gedaan om Bitcoin beter te begrijpen. Ze blijven vastzitten in het achterhaalde narratief dat Bitcoin geen nut biedt, alleen door criminelen wordt gebruikt en geen intrinsieke waarde heeft omdat het geen kasstromen genereert. Dat is best gênant.
Op een paar uitzonderingen na ken ik nauwelijks traditionele beleggers, vermogensbeheerders of adviseurs die zeggen: “Oké, blijkbaar mis ik iets. Laat ik alles nog eens op een rijtje zetten en opnieuw proberen tot een objectieve, onderbouwde conclusie te komen.” Laat heel duidelijk zijn: die conclusie kan nog steeds zijn dat Bitcoin niet aantrekkelijk of geschikt is om in te beleggen, maar dan is die tenminste wel weloverwogen. Voor de duizendste keer herhalen dat Bitcoin alleen door criminelen wordt gebruikt, is echt onverantwoord als je met het geld van anderen belegt zonder je te verdiepen in de materie.
Jouw Bitcoinreis
Gezien deze extreme tegenstelling tussen voor- en tegenstanders bedacht ik: hoe ziet mijn Bitcoinreis er ook alweer uit? Klopt mijn visie op de rol van Bitcoin binnen het financiële systeem en een beleggingsportefeuille nog steeds? Zie deze ‘Bitcoinreis’ als een soort sanity check die je dwingt kritisch naar je eigen visie te kijken. Dat kan nooit kwaad.
Zelfreflectie
Ik stel daarom voor dat elke zichzelf respecterende belegger – en zeker degenen die andermans vermogen beheren – ook op pad gaat. Teken jouw Bitcoinreis nog eens uit. De grafiek van Bitcoin sinds 2010, zoals ik die hieronder heb gebruikt, is hier een uitstekend hulpmiddel voor. Toets of je argumenten om wel of niet in Bitcoin te beleggen nog steeds valide zijn en of je je mening moet bijstellen. Dit helpt je om je kennis en beeld van Bitcoin als beleggingsalternatief up-to-date te houden.
Mijn Bitcoinreis!
Deze post waarin ik iedereen oproep zijn Bitcoinreis in kaart te brengen, zou uiteraard niet compleet zijn zonder mijn eigen reis. Dus daar gaan we.
In 2013 kocht ik mijn eerste Bitcoins. Niet omdat ik dacht dat het digitaal goud of een store of value zou worden, maar om beter te begrijpen hoe het werkte. Nadat ik het meerdere keren was tegengekomen als een trend om in de gaten te houden, besloot ik een wallet aan te maken. En dat heb ik geweten.
Niet meteen trouwens, want tussen 2014 en 2016 verdween Bitcoin een beetje van mijn radar. Maar toen de prijs in 2017 hard begon te stijgen, was het even alle hens aan dek. Gelukkig had ik niet mijn oude pc met Bitcoins bij het vuil gezet of mijn seed phrase in potlood opgeschreven (om er later achter te komen dat pen beter was geweest). Toch kostte het flink wat gedoe en frustratie om mijn wallet weer boven water te krijgen. Uiteindelijk lukte het me om begin 2018 een deel van mijn Bitcoins te verkopen. Dat leek een slimme zet. “Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden,” dacht ik toen. Later dat jaar zakte Bitcoin met meer dan 80%.
Die enorme daling zette me aan het denken. Ik besloot me nu écht te verdiepen in wat Bitcoin precies was en wat het zou kunnen worden. In 2019 focuste ik vooral op de basis: wat betekent schaarste, kan Bitcoin een rol als geld vervullen, hoe zit het met het beperkte aantal transacties, en wat zijn de beleggingskarakteristieken?
Langzaam ontstond het idee dat ik niet zo snel meer Bitcoin zou verkopen. Ik creëerde een soort mentale boekhouding naast mijn andere beleggingen.
Toen kwam COVID in 2020. De pandemie zorgde voor bizarre maatschappelijke en financiële ontwikkelingen: biljoenen aan obligaties met negatieve rente, gigantische overheidstekorten en schulden, die het fundament vormden voor de grootste inflatiecrisis sinds de jaren ’80. Dit was het moment waarop het kwartje viel. Schaarse activa – vooral goud, dacht ik toen – zouden cruciaal zijn om te voorkomen dat het schuldgedreven systeem zou instorten.
In 2021 vielen de puzzelstukjes helemaal op hun plek. Bitcoin had potentie als digitaal goud in een wereld vol schulden en gebrek aan economische groei. Dit inzicht overtuigde me ervan dat mijn toenmalige werkgever aandacht moest besteden aan Bitcoin. We hadden de plicht om onze klanten te informeren over deze nieuwe beleggingscategorie. Een rapport waar ik tot op de dag van vandaag aan word herinnerd.
Toen Bitcoin eind 2021 een recordhoogte bereikte, dacht ik terug aan 2018: waarom had ik toen verkocht? Omdat ik destijds alleen aan een ‘mooi’ rendement in euro’s dacht en niet aan Bitcoin als structurele bescherming tegen de uithollende werking van inflatie en het almaar extremere beleid van centrale banken.
In 2022 belandde Bitcoin in een ‘winter,’ desondanks wist ik zeker: verkopen zou ik niet meer. Nu begreep ik hoe Bitcoin in digitale vorm deels de rol van goud kon invullen. Een mooi rendement in euro’s was slechts een afgeleide van wat Bitcoin echt aan het worden was: een jonge, risicovolle, maar veelbelovende store of value. Een aanvulling op goud. Een betere belegging dan obligaties.
Na de bodem in 2023 was ik er ditmaal zeker van dat de prijs zou herstellen. Inmiddels had ik een eigen onderneming opgericht, en met twee kleine kinderen en een hypotheek stroomde het geld mijn portemonnee uit. Toch besloot ik, al was het maar een klein beetje, Bitcoin bij te kopen. Dit financierde ik deels met het nog kleinere beetje ‘crypto’ dat ik nog had. Inmiddels was het voor mij duidelijk dat Bitcoin niet hetzelfde is als ‘crypto’ – een verschil dat nog steeds zelden of nooit door de mainstream media of traditionele beleggers wordt gemaakt.
Tegelijkertijd nam mijn beleggingsvisie een vlucht. Het was (en is) zo duidelijk dat centrale banken de rente structureel laag houden vanwege schuldenhoudbaarheid, overheden enorme tekorten realiseren om te kunnen groeien, en dat als gevolg hiervan inflatierisico’s toenemen. Daardoor zijn obligaties onaantrekkelijk en risicovoller als (langetermijn)belegging.
Deze overtuiging, gecombineerd met de vraag van beleggers of ik voor hen kon beleggen, leidde eind 2023 tot een gedurfd besluit: ik richtte een hagelnieuw beleggingsfonds op dat uitsluitend zou beleggen in schaarse activa. Goud en Bitcoin kregen een strategische plek, obligaties deden niet mee, en alles wat ik had geleerd over goed gespreide, kansrijke portefeuilles kwam erin samen.
In 2024 bleek dit een schot in de roos. Niet alleen vanwege het rendement of de doorbraak van de filosofie dat je moet beleggen in schaarste, maar ook omdat ik nu helemaal op de juiste plek zat. Ik kon mijn passie kwijt in mijn werk, anderen helpen en mezelf, ook als mens, verder ontwikkelen.
En Bitcoin? Dit jaar heeft laten zien dat ontwikkelingen waarschijnlijk nog sneller gaan dan ik ooit had kunnen vermoeden.
Tot slot: ik nodig je uit om jouw Bitcoinreis te maken en te delen.
Deelnemen in het Blokland Smart Multi-Asset Fund?
Heb je vragen over of wil je deelnemen in het Blokland Smart Multi-Asset Fund? Neem dan contact met mij op via jeroen@bloklandfund.com of bezoek de website.
Liever eerst een gesprek? Gebruik deze link voor het boeken van een 1-op-1 meeting en kies het tijdslot dat u schikt. U kunt kiezen voor een Zoom-meeting of een telefoongesprek. Houd u er rekening mee dat het minimale instapbedrag minimaal EUR 100k is.
Beleggen doen we samen!
Met vriendelijke groet,
Jeroen